barangolo


PROGRAMAJÁNLÓ
2018. Január
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 


EZ TÖRTÉNT MOSTANÁBAN
ARCHÍVUM


 

Látnivalók a szomszédból

Számláló
Indulás: 2007-01-22
 
Koszta József Múzeum
Koszta József munkássága
MEOSZ szentesi csoportja

 

LEXIKON - GY
LEXIKON - GY : Gyomaendrőd - Endrődi Tájház

Gyomaendrőd - Endrődi Tájház


2011. június 19-én jártunk Gyomaendrődön ahol megtekintettük a műemléki védettség alatt álló gazdaházat, mely 1864-ben épült. A tájházban megismertük a paraszti lakásbelsőt a jellegzetes endrődi szőttes gazdag mintavilágát, valamint a korszakra jellemző gazdálkodási eszközöket.


 

A ház a maga megjelenésével klasszicista, nyugodt stílusú, amit az épület méltósága, a tiszta, vakítóan fehér falak, a homlokzat timpanonjának díszítése is mutat. Az épület hossztengelyével néz az utcára. Az "ablak alja" - ahogy az endrődiek mondják, "sorompós", vagyis előtornácos. Ez az oszlopos tornác vonul végig a ház elején is. A tornác tartóoszlopait Erdélyből úsztatták le a Körösön, amikor a ház épült. 1945 előtt Endrődön jobbára mezőgazdaságból éltek az emberek, a falu lakóinak több mint a fele tanyán gazdálkodott.

A tájház vállalkozik arra, hogy megőrizze, és az érdeklődőknek megmutassa azokat a tárgyi és szellemi kincseket, amelyeket az endrődi parasztemberek hordoztak. A tájházra a szarvasi kövesút mellett "Múzeum" útjelző tábla hívja fel a figyelmet. A ház falai vályogból vannak, a szobák alja földes. Minden bútor, textília, amit a tájházban találunk, endrődi ember keze munkája, a házat magát is falubeli mesterember készítette. A "nagyház" (utcai szoba) berendezése tükrözi a század eleji nagy létszámú családok életvitelének kellékeit, akkoriban általában 6-8 gyerek született minden családban. Az asztal körül van a saroklóca, ez volt a férfiak helye, ha bent voltak a szobában. Mindezt a falon lévő pipatórium, az obsitos levél, a katonakép bizonyítja. Az asszonyok inkább a kemence körül üldögéltek és fontak. A gyerekek kedvenc tartózkodási helye a kuckó volt. Középtájon van a sublót, rajta a szentély. Ezt a szokást legtovább a középparasztok tartották meg: a szentély a tanyáról sokszor nehezen elérhető templom funkcióját töltötte be. A tájház szentélyében az örökmécses mögött van egy olyan Mária szobor is, amelyet 1837-es kolera óta őriz a lakosság. A saroklócával szemben a vetett ágy, a falon szentképek, köztük az endrődi jellegzetesség, az úgynevezett "koszorús kép". Az ágy lábánál kézzel faragott bölcső, benne egy szépen hímzett keresztelő pólya és terítő. A pólya mellett tulipános láda. Az ajtó mögött van a "vacokágy" vagy "vetetlen ágy", felette a téka, benne igen régi bibliákat őrzünk: az egyik 1836-ból való. A kemence mellett vasfogas, rajta ruhaneműk: slafrok, rokolya, vizitke, bajka. A gondolkodószéket az asztal mellé állítottuk. A tehénganajjal mázolt földön "asszonyszőtt" pokrócok. Mindenütt rend, tisztaság van, nyáron igen jól lehet hűsölni a nagyházban.

A pitvarban berakott sparhelt, tálas, sublót, vizespad, középen egy András-keresztes asztal. A falra konyhai edények kerültek, olyanok, amelyek őrzik a legősibb népi motívumokat. Pl. a madár motívuma megtalálható tálcán, terítőn, de az életfa motívum is rajta van fazekakon, butélián, szúszéken. Sok szép, ősi motívumot őriznek a pitvar falára kirakott vajformák is.

Az úgynevezett "tiszta szoba" (kisszoba) csak módosabb parasztházaknál volt. A fő helyen itt a pohárszék és a tornyosra vetett ágy látható. Büszkék vagyunk az asztal mellett található fiókos kanapéra és a kézzel faragott székre. Ebben a szobában őrizzük a legrégebbi tulipános ládánkat is. Az asztalon a mángorló, az ágy lábánál a sokféle színes selyemkendő mesél a régi világról.

A kamrában találhatók fazekak, köcsögök, szilkék, szakajtók, kupák és még sok-sok régi eszköz. Érdekes látnivaló a kamra falába vájt "titoklyuk", ennek a helynek rekviráláskor volt jelentősége. A külső kamra rendkívüli értékeket őriz: régi kézműves mesterségek szerszámait, és azokat a házilag előállított kézi szerszámokat, amelyek a parasztemberek találékonyságát és bölcsességét bizonyítják (kézzel faragott körzők, egykarú emelők, stb.).

A színben egy kocsi van a tartozékaival, egy lovasszánkó, és egy lóval működtetett daráló. Az Alföldön híresek voltak az endrődi mesterek által készített és vasalt lovas kocsik, ezek egyikét Ópusztaszeren is megcsodálhatjuk. a mi tájházunkban ezeknek a kocsiknak a leggyakoribb változatát, a tulipános kocsioldalt láthatjuk. Az istállóban jászol van, és azok a szerszámok, amelyeket itt tartottak: vakarók, viharlámpa, hátikas, stb. Ide tettük a falu másik jellemző szerszámát, a kubikostalyigát is. A tájház udvari kerítése téglafal. Erre azért vagyunk büszkék, mert a téglák egy része monogramos: beleégették annak a nevét, aki a téglát vásárolta. Több olyan téglánk is van, amiben Endrőd felirat olvasható.

Felhasznélt irodalom:
http://www.iranymagyarorszag.hu
http://www.utazzitthon.hu/gyomaendrod-latnivalok.html

KÉPGALÉRIA

 

"Turista az, aki útrakél azért, mert foglalkozásának egyformasága, gondjainak sokasága közebett álmaiban feltűnik előtte egy olyan szebb világ, melyben zöldebb a fű, kékebb az ég, magasabbak a hegyek, szebbek vagy különösebbek a házak, barátságosabbak az emberek s aki ez álomkép eredetijét fáradtságtól vissza nem riadva keresi - s mert hiszen e földön élünk, talán soha meg nem találja, de azért jó kedvét el nem veszíti, hiszen örömét ez a keresés teszi."


Elõre is köszönjük, hogy pár percet szánsz segítségre, adód 1%-a sokat jelent. Adj, azért hogy mi is segíthessünk.    *****    A FÉRJFOGÁS és a FÉRJMEGTARTÁS TITKAI, a SZERELEMRÕL MINDEN, a BOLDOG SZEXUÁLIS ÉLEThez vezetõ út: PSP    *****    PÁRKAPCSOLATI és SZEXUAL PARAPSZICHOLÓGIA: PSP alternatív spirituális tanácsadó képzés abszolút kezdõknek és haladóknak    *****    Hogyan kell a SZERELMET BEVONZANI ÉS MEGTARTANI? Mi a BOLDOG SZERELEM TITKA? A PSP-n megtudhatod!    *****    Minden amit TUDNI AKARSZ A SZERELEMRÕL ÉS A SZEXRÕL: PSP Párkapcsolati tanácsadó képzés * SZERELEM SZEXUALITÁS    *****    Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!