barangolo


PROGRAMAJÁNLÓ
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 


EZ TÖRTÉNT MOSTANÁBAN
ARCHÍVUM


 

Látnivalók a szomszédból

Számláló
Indulás: 2007-01-22
 
Koszta József Múzeum
Koszta József munkássága
MEOSZ szentesi csoportja

 

LEXIKON - GY
LEXIKON - GY : Gyomaendrőd - Endrődi Tájház

Gyomaendrőd - Endrődi Tájház


2011. június 19-én jártunk Gyomaendrődön ahol megtekintettük a műemléki védettség alatt álló gazdaházat, mely 1864-ben épült. A tájházban megismertük a paraszti lakásbelsőt a jellegzetes endrődi szőttes gazdag mintavilágát, valamint a korszakra jellemző gazdálkodási eszközöket.


 

A ház a maga megjelenésével klasszicista, nyugodt stílusú, amit az épület méltósága, a tiszta, vakítóan fehér falak, a homlokzat timpanonjának díszítése is mutat. Az épület hossztengelyével néz az utcára. Az "ablak alja" - ahogy az endrődiek mondják, "sorompós", vagyis előtornácos. Ez az oszlopos tornác vonul végig a ház elején is. A tornác tartóoszlopait Erdélyből úsztatták le a Körösön, amikor a ház épült. 1945 előtt Endrődön jobbára mezőgazdaságból éltek az emberek, a falu lakóinak több mint a fele tanyán gazdálkodott.

A tájház vállalkozik arra, hogy megőrizze, és az érdeklődőknek megmutassa azokat a tárgyi és szellemi kincseket, amelyeket az endrődi parasztemberek hordoztak. A tájházra a szarvasi kövesút mellett "Múzeum" útjelző tábla hívja fel a figyelmet. A ház falai vályogból vannak, a szobák alja földes. Minden bútor, textília, amit a tájházban találunk, endrődi ember keze munkája, a házat magát is falubeli mesterember készítette. A "nagyház" (utcai szoba) berendezése tükrözi a század eleji nagy létszámú családok életvitelének kellékeit, akkoriban általában 6-8 gyerek született minden családban. Az asztal körül van a saroklóca, ez volt a férfiak helye, ha bent voltak a szobában. Mindezt a falon lévő pipatórium, az obsitos levél, a katonakép bizonyítja. Az asszonyok inkább a kemence körül üldögéltek és fontak. A gyerekek kedvenc tartózkodási helye a kuckó volt. Középtájon van a sublót, rajta a szentély. Ezt a szokást legtovább a középparasztok tartották meg: a szentély a tanyáról sokszor nehezen elérhető templom funkcióját töltötte be. A tájház szentélyében az örökmécses mögött van egy olyan Mária szobor is, amelyet 1837-es kolera óta őriz a lakosság. A saroklócával szemben a vetett ágy, a falon szentképek, köztük az endrődi jellegzetesség, az úgynevezett "koszorús kép". Az ágy lábánál kézzel faragott bölcső, benne egy szépen hímzett keresztelő pólya és terítő. A pólya mellett tulipános láda. Az ajtó mögött van a "vacokágy" vagy "vetetlen ágy", felette a téka, benne igen régi bibliákat őrzünk: az egyik 1836-ból való. A kemence mellett vasfogas, rajta ruhaneműk: slafrok, rokolya, vizitke, bajka. A gondolkodószéket az asztal mellé állítottuk. A tehénganajjal mázolt földön "asszonyszőtt" pokrócok. Mindenütt rend, tisztaság van, nyáron igen jól lehet hűsölni a nagyházban.

A pitvarban berakott sparhelt, tálas, sublót, vizespad, középen egy András-keresztes asztal. A falra konyhai edények kerültek, olyanok, amelyek őrzik a legősibb népi motívumokat. Pl. a madár motívuma megtalálható tálcán, terítőn, de az életfa motívum is rajta van fazekakon, butélián, szúszéken. Sok szép, ősi motívumot őriznek a pitvar falára kirakott vajformák is.

Az úgynevezett "tiszta szoba" (kisszoba) csak módosabb parasztházaknál volt. A fő helyen itt a pohárszék és a tornyosra vetett ágy látható. Büszkék vagyunk az asztal mellett található fiókos kanapéra és a kézzel faragott székre. Ebben a szobában őrizzük a legrégebbi tulipános ládánkat is. Az asztalon a mángorló, az ágy lábánál a sokféle színes selyemkendő mesél a régi világról.

A kamrában találhatók fazekak, köcsögök, szilkék, szakajtók, kupák és még sok-sok régi eszköz. Érdekes látnivaló a kamra falába vájt "titoklyuk", ennek a helynek rekviráláskor volt jelentősége. A külső kamra rendkívüli értékeket őriz: régi kézműves mesterségek szerszámait, és azokat a házilag előállított kézi szerszámokat, amelyek a parasztemberek találékonyságát és bölcsességét bizonyítják (kézzel faragott körzők, egykarú emelők, stb.).

A színben egy kocsi van a tartozékaival, egy lovasszánkó, és egy lóval működtetett daráló. Az Alföldön híresek voltak az endrődi mesterek által készített és vasalt lovas kocsik, ezek egyikét Ópusztaszeren is megcsodálhatjuk. a mi tájházunkban ezeknek a kocsiknak a leggyakoribb változatát, a tulipános kocsioldalt láthatjuk. Az istállóban jászol van, és azok a szerszámok, amelyeket itt tartottak: vakarók, viharlámpa, hátikas, stb. Ide tettük a falu másik jellemző szerszámát, a kubikostalyigát is. A tájház udvari kerítése téglafal. Erre azért vagyunk büszkék, mert a téglák egy része monogramos: beleégették annak a nevét, aki a téglát vásárolta. Több olyan téglánk is van, amiben Endrőd felirat olvasható.

Felhasznélt irodalom:
http://www.iranymagyarorszag.hu
http://www.utazzitthon.hu/gyomaendrod-latnivalok.html

KÉPGALÉRIA

 

"Turista az, aki útrakél azért, mert foglalkozásának egyformasága, gondjainak sokasága közebett álmaiban feltűnik előtte egy olyan szebb világ, melyben zöldebb a fű, kékebb az ég, magasabbak a hegyek, szebbek vagy különösebbek a házak, barátságosabbak az emberek s aki ez álomkép eredetijét fáradtságtól vissza nem riadva keresi - s mert hiszen e földön élünk, talán soha meg nem találja, de azért jó kedvét el nem veszíti, hiszen örömét ez a keresés teszi."


Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!